Autópályák

Ezen az oldalon összegyűjtöttük a hazánkban és a környező országokban az autópálya használatra vonatkozó szabályokat lakókocsik tekintetében.
A lista még feltöltés alatt áll.

Ausztria - Horvátország - Magyarország - Szlovénia

Magyarország

Magyarországon D1 kategóriába tartoznak azok a személyautók melyeknél a szállítható személyek száma (vezetővel együtt) nem haladja meg a 7-et. A D1 kategóriába tartozó járművek esetén a vontatóra vásárolt matricával közlekedhet az autópályán a lakókocsi is, így arra nem kell külön matrica.

D2 kategóriába tartozik minden jármű ami nem tartozik másik kategóriába, így ide tartoznak a 8-9 személyes személyautók és a teherautók is. Ennél a kategóriánál külön jogosultságot kell vásárolni a lakókocsira, melynek kategória jele U. (Ha valaki sok különböző utánfutót vontat, az megveheti az U kategóriát a vontatóra is 2019-től.)

Referenciák:
Hivatalos díjtáblázat

Ausztria

Ausztriában szerencsére nem bonyolították el a dolgot, egyféle matrica van a 3,5t alatti járművekre (csak a motorbiciklire van külön), és az utánfutóra/lakókocsira nem kell külön matrica.

Referenciák:
Hivatalos angol nyelvű tájékoztató a matrica rendszerről

Horvátország

Horvátországban is több járműkategóriát hoztak létre, ezek közül a lakókocsisokat a II-es és III-as kategórák érintik.

  • II-es: 2 tengelyes, 1,9m alatti járművek utánfutóval (az utánfutú akárhány tengelyes lehet)
  • III-as: 1,9m-nél magasabb max 3,5 tonnás járművek utánfutóval (az utánfutú akárhány tengelyes lehet)

Egyszerűsítve, a II-esbe tartoznak a lakókocsis szokványos személyautók (Ford Focus, Opel Zafira, ...), míg a III-asba a lakókocsit vontató furgonok (VW Transporter, Ford Transit, ...)

Referenciák:
Hivatalos magyar nyelvű tájékoztató
Hivatalos, részletes angol nyelvű tájékoztató

Szlovénia

Szlovéniában sem kimondottan egyszerű a helyzet :) Náluk ugyanis van matrica rendszer a kisebb autóknak és, egy DarsGo nevű km alapú fizetési rendszer a teherautóknak.

Ha a vontatójármű 3,5t-ás vagy az alatti, akkor használhatja a matricákat. Itt még annyi bonyolítás van, hogy lényegében ha az első tengelynél mért magasság meghaladja a 130cm-t, akkor dupla árú matricát kell venni.

Ha a vontatójármű megengedett össztömege meghaladja a 3,5t-át, akkor a DarsGo rendszert kell használni. Ha még nincs, akkor be kell szerezni a DarsGo nevű kütyüt, ezt a Szlovén határ átlépése utáni első DarsGo ügyfélszolgálati ponton tehetjük meg.

Itt szeretném megjegyezni, hogy dícséret a Szlovén autópálya üzemeltetőnek, mert a fentiekkel kapcsolatban szombaton emailben feltett kérdésemre 1 órán belül válaszoltak :)

Referenciák:
Hivatalos angol nyelvű tájékoztató a matrica rendszerről
Hivatalos magyar nyelvű DarsGo oldal